قوانین و مقررات کالای همراه مسافر

مسافران خروجی اعم از اینکه ایرانی یا خارجی باشند، می‌توانند علاوه بر وسایل سفر و لوازم شخصی، کالاهای ایرانی به هر میزان و کالای غیرایرانی تا سقف مقرر در آیین نامه مسافران ورودی را همراه ببرند: مشروط بر آنکه هر دو گروه کالا جنبه تجاری پیدا نکند.

لوازم شخصی

به استناد تبصره ماده ١٣٥ آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی: عبارت است از اشیای نو و مستعمل یک مسافر که ممکن است بطور معمول و عرفی در طول سفر برای استفاده شخصی وی لازم باشد، این لوازم مشمول معافیت بوده اما شامل کالاهایی که جنبه تجاری دارد نخواهد شد .در ضمن تشخیص کالای شخصی یا تجاری از کالا با گمرک است .

ماده ١٣٦ آئین نامه اجرایی قانون امور گمرکی:

بر اساس ماده 136 مسافرین ورودی و یا خروجی از قلمرو گمرکی موظفند کالای همراه خود را به گمرک اظهار نمایند، این اظهار می‌تواند بصورت شفاهی انجام شود و چنانچه از طرف گمرک به آنان اظهارنامه مخصوص مسافری داده شود باید آن را با دقت تنظیم و به گمرک تسلیم نمایند. چنانچه مسافر اجناس خود را جاسازی و به گمرک اظهار نکرده باشد و گمرک بر اثر بازرسی آنها را کشف نماید، مشمول مقررات قاچاق خواهد بود. شایان ذکر است در مرزهایی که گمرک از نظام دو مسیر سبز و قرمز برای کنترل های گمرکی اقدام می‌نماید انتخاب مسیر توسط مسافر به منزله اظهار کالای خود است و در صورت انتخاب مسیر سبز به این معنی خواهد بود که کالایی برای اظهار به گمرک ندارد. 

   * در صورت درخواست مسافر مقیم ایران که قلمرو گمرکی کشور را ترک می‌نماید، گمرک ملزم است بخشی از کالای همراه وی را که مجاز به خروج آن است مشخص نماید تا در موقع ورود مجدد به کشور از پرداخت حقوق ورودی معاف شود.

   * اتباع خارجی که بطور رسمی در ایران به کار یا تحصیل اشتغال دارند در پایان کار یا تحصیل میتوانند لوازم منزل خود را در حد متعارف بدون ارائه مجوز یا کارت بازرگانی از کشور خارج نمایند .

کالای ایران‌های مقیم خارج (موضوع بند ح ماده ١١٩ قانون امور گمرکی) که محل اقامت خود را ترک می‌نمایند :

لوازم خانه و اشیای شخصی مستعمل ایرانیان مقیم خارج اعم از مسافر با گذرنامه عادی، خدمت و یا سیاسی که مدت اقامت آنان در خارج یک سال یا بیشتر بوده و لوازم خانه و اشیاء مستعمل اتباع خارجی که برای اقامت به ایران وارد میشوند، مشروط بر اینکه:

   * لوازم و اشیای مزبور از کشور و محل اقامت مسافر حمل و یک‌ماه قبل تا نه ماه بعد از ورود مسافر به گمرک برسد.

   * لوازم و اشیای مزبور با وضع و شئون اجتماعی آنان مناسب بوده و جنبه تجاری نداشته باشد.

   * ظرف مدت پنج سال قبل از آن از چنین معافیتی استفاده نکرده باشند.

   * کارمندان دولت که برای انجام مأموریت یک ساله و یا بیشتر به خارج اعزام می‌شوند در صورتی که قبل از پایان مأموریت و توقف یک ساله وارد کشور شوند مشمول شرط مدت یکساله توقف مذکور در این بند نخواهند بود.

منظور از اشیاء و لوازم شخصی مذکور در این قانون اشیایی است که عرفاً فقط مورد استفاده صاحب آن قرار گیرد و منظور از لوازم خانه اشیایی است که عرفاً مورد استفاده خانواده صاحب آن اشیاء هنگام اقامت در یک محل باشد و به تشخیص گمرک با وضع و شئون اجتماعی آنان متناسب بوده و جنبه تجاری نداشته باشد. خودرو، موتورسیکلت و قایق موتوری شخصی مشمول مقررات فوقالذکر نیست.

   * از آنجایی که بر حسب قانون خروج کالا برای تعمیر یا تکمیل، منوط به انجام تشریفات گمرکی است لذا می‌بایست مراتب طی درخواست به گمرک قبل از خروج از کشور اعلام شود.